Feeds:
Posts
Comments

Syawal 2010

salam..

Ramadhan telah berlalu…sedih cos time berpuasa benar2 dpt fokus dgn keluarga..berbuka bersama-sama n bersahur..bersolat terawih sekeluarga..

Syawal pun menjelma..hari ni genap seminggu beraya..kesempatan ini saya dan sekeluarga memohon ampun maaf salah silap kepada rakan-rakan dan anak pelajar yang pernah saya curahkan ilmu walau di mana jua berada..

Jemput datang beraya..belum decided lagi bila nak beropen house cos ramai rakan2 jauh yg balik kampung…raya sebulan so datang je le..hari2 open house..

Tahun ni belum kesempatan untuk beraya bersama-sama keluarga di Pahang, hubby tak de cuti n anak2 pun cuti sekolah tak panjang..insyaAllah umur panjang tahun depan beraya di sana.

Cerita pasal kuih2 raya..semuanya tunjuk..niat nak buat le satu dua kek..cuba juge membuat satu kek ..tak jadi..tak seperti yg dlm gambar..so malu le nak dihidangkan..yang frusted nyer..menggunakan 25 biji kuning telur sahaja n seharian membuatnya..bayangkan tak jadi..so esoknya mood tek de nak buat kek lain..so kek ‘tunjuk ‘ juge yang mudah n cantik..hehehe..

InsyaAllah tahun depan rasa nyer..sebelum raya dah berlatih membuat kek cos kita tau apa yg kurang..semangat pule..

Semoga n berharap pengetua buat kelas sampai 1.30 ptg..cos time puasa sampai 3.35 petang..agak terhad utk prepare buat kuih muih….

Akhir kalam hari ni..SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN .

ilal li qaq

naty

cerita semalam….

salam..

dua bulan blog ni bersawang..tak begitu banyak masa utk menulis,hari ni last day sesi persekolahan penggal 1..so lapang lah sedikit dari memikirkan kerja..rupanya dah dua tahun blog ni..Mac 08 -mac 2010..setahun juge dah di SMK demak baru..

Memang cabaran kerja amat terasa..tapi selagi mampu menangani nya so selagi itu masih gagah jua berdepan dgn pelbagai ragam students..semoga rakan guru di SMKDB terus tabah dan mampu untuk mendidik anak bangsa..Selamat Hari Guru(x sempat nak ucap dlm blog)Tahniah kepada rakan guru yang dapat APC tahun ni, tahun depan insyaAllah sy pule hehehe..tahun ni dpt naik DG pun dah memadai dan bersyukur alhamdulillah..bererti semakin dekat dengan dunia persaraan..

Banyak juge peristiwa semalam(dua bulan) yang tidak sempat ditulis..Program-program sekolah yang memerlukan pengorbanan masa dan tenaga..Karnival Nasyid Peringkat Bahagian, Program Nilam,Gotong Royong Perdana,Majlis Anugerah Pelajar Cemerlang dan terbaru hari ini majlis persaraan cikgu mazlan n pn.Fatimah..

Beberapa keadaan yang menyedihkan juga berlaku..mendiang cikgu Nilie (bekasGSTT SMDB)yang meninggal dalam tidur,rakan baik yang mengalami kisah yang menyedihkan..membuatkan terfikir..selagi kita bernyawa selagi itu kita tidak dapat lari dari menghadapi masalah..kepada rakan baik ..semoga akan ada sinar kebahagiaan buat mu ..insyaAllah.Terkedu juga bila terbaca sebuah blog yang ditulis orang yang tak asing lagi di SMKDB..rupanya memori silam mu itu sebagai cabaran untuk membina kejayaan.Tahniah dan syabas..Aku menegerti penderitaan mu..

hari ni last day sekolah.. students SMDB menyambutnya dengan gaya tersendiri..dua hari ni dah dentuman mercun kedengaran..hai sapa le punya kerja tu..Pagi2 dah sport check beg mereka tapi bgaimana boleh terlepas tak kena rampas mercun tu..mereka lagi pantas dari cikgu..wlaubagaiman pun keadaan sekolah terkawal..Hari ni sedih lagi..Cikgu Lan n Pn. Fatimah bersara dari bidang Perguruan..Terima kasih cikgu lan atas tunjuk ajar n kerja sama yg diberikan(5 tahun di kolej abdillah dan setahun di demak baru)..lepas ni kalau PK HEM tak de ganti susah le Unit Kaunseling,,untuk kak timah..seronok bekerja dgn kitak selalu memberi comitment yang terbaik..suruh ajak megang AJK apa..semua beres..kenangan manis dgn kitak sik dpt lupak …sempat lagik kita shoping kede kain rah india street sementara nunggu VIP masa Karnival Nasyid..tq atas kerjasama yg diberikan..semoga sukses dengan kerjaya baru..lepas tok nak nempah baju pakie raya..hehehe

Cuti ni insyaAllah g holiday ke Langkawi n g ke Pahang , ke Kl pun dlm 2 hari ..2minggu bercuti harap dimanfaat sepenuhnya..baki seminggu cuti nak ‘update n upgrade’ kerja B&K…cos lepas cuti penyelia sekali lagi nak datang tengok..nie le kerja cikgu kan..kalau cikgu2 lain sibuk dgn marking paper..aku pule sibuk paperworks..sama le juge..cikgu oh cikgu..

Kepada students SMKDB n x students Kolej Abdillah serta rakan-rakan yang menyambut Gawai Dayak..Selamat Hari Gawai..serta Selamat Bercuti. Take care

ilal li qaq.insyaAllah

naty

cuti seminggu…

salam..

cuti pun dah berlalu..kira ok dpt merehatkan minda..weekends balik kampung..jealous le my hubby cos tak dpt makan udang n ketam yg fresh..ikan2 yg sedap..mun org sarawak nunggah ikan pelayak,(favourites husband)sabar jak kitak ..ikan salmon jak nyaman disinun ..

hari 1 bawa nadia ke pustaka negeri utk register member card.

hari 2 bawa nadia dan irhami ke kem permai…picnic dlm panas terik.hehhhe..main ombak yg bestnyer…4jam mandi manda..emmm sunburn le …along dan angah tk mau pergi cos dh remaja tk mau le diajak ke sana  ke mari..klu kawan2 dia ajak mau pule..emm jiwa remaja ni agak sukar nak diramalkan..

hari 3 duduk rumah..kemas2 rumah,,so tk g mana-mana …penat..lama tk exercise menyental..tp kira untung anak2 boleh diajak gotong royong..terutama bab longkang..

hari ke 4 -duty kat sekolah…kira byk juge kerja2 pejabat dpt disiapkan..

hari ke 5..g india streets dgn cousin shopping tudung , beli keperluan sekolah anak2..

hari ke 6..g tengok movie mbo spring-best juge le tengok How to train your dragon..nadia dan irhami  serta anak buah seronok le cerita diaorg..first time tengok yg 3D..selalunya tengok yg biasa je..yg paling best my cousin sponsour..thanks..boleh ajak dia selalu..hehehe..malam nyer molah bbq..sikda sapa2 dijemput..kamek orang ajak..

hari ke 7-last day cuti..relax kat rumah je..

hari ni dah bekerja semula setelah seminggu cuti..tunggu cuti bln june lagi le..harap2 tak kena g kursus /seminar,,cuti2 malaysia g jauh le sikit.insyaAllah.hubby pun dah balik so dpt le nadia plan mcm2 mana nak pegi..

ilal li qaq.InsyaAllah

Big fan of Hafiz..

salam..
weekends ni memang g ronda2 je..semalam g spring utk try rawatan mata permata hijrah..dapat juge le cuba tapi kena sabar menunggu turn..bawa le my mum sekali..lama juge le menunggu..bile dah dpt rawatan ..kira ok juge le mata,,try beli ubat penyembur mata ..nak beli perawat mata tu dah habis..kena order baru dapat..
Pagi tadi cousin call ajak lagi ke spring..cos ada Hafiz buat performance..mula malas nk g cos kira nk kemas rumah..n masak memasak..kebetulan dh janji dgn abby buat pizza..,pizza sempat buat dough je,,
Masih ramai lagi pengunjung utk mndapat rawatan mata ‘permata hijrah’ cousin pula tak mau menunggu..so terus g parkson window shoping,kira 50% sale boleh le..cousin memang minat sangat dgn hafiz..masa hafiz ni masuk AF7 n famous memang tk de kat kuching/mesia so tak le tau sangat sapa hafiz ni..oleh sbb ada pelancaran news Star Sarawak Editions so minat juge le nak berada di situ..kamek pun sik perasan kamek terhibur juak dengar hafiz berlagu..sora hafiz pun sedap..sama mcm kita dgr lagu di tv/radio..sik lah mujinya sbb kamek tok orang sarawak tapi memang benar bah,,dah habis nya belagu..anak kamek adik dgn anak saudara kamek tiba2 meluru jak nak bergambar dengan hafiz…ambik juak lah tek gambar adik dgn anak buah ..udah ya tek..dah berdepan dgn hafiz sempat juak madah good lucks dgnnya..mula supan juak nak bergambar..jarang bah nak bergambar dgn artis,,tapi position nya ready nak bergambar so bergambar juak lah..hafiz tok nang mesra alam..dgn orang tua pun nya raedy beramah mesra..keep it up hafiz..

so..apa lagi my cousin..hajat dah tercapai nak naggar hafiz..sia sinek jak gmbr hafiz..nang big fan,,.hari tok tek hafiz dgn new style hair nya,,nampak kemas lagik..

 

sigek tok  jak gmbr yg dpt diupload masa tok -mak usu nya minat hafiz so nadia pun  tumpang juak..

em mm..sik da agik mauk nak ditulis..2hari cuti tok relax sikit dari mikir kerja..tapi lepas tok mauk molah sikit kerja sekolah..for my students yang mauk pmr n spm..

Untuk students yang akan menerima result SPM tak lama lagi..semoga mendapat keputusan yg baik,n dpt melanjutkan pelajaran..ke U

ilal li qaq.InsyaAllah

naty

seronok dpt relaxxxx

salam,

Alhamdulillah wlaupun dh 2hari diserang  selsema tp kira ok le tk lah teruk sngat,,hari ni ade mood nak changing layout,,jumaat-ahad  kena g talk kat riverside hotel..kiranyer tk puas lagi nk relax n merehatkan badan..tp apa nak buat tugas n tanggungjawab,,n sabar je lah..paper works byk lagi yg tak siap..ingatkan nak buat le time cuti ni..huh..nk menaip punye le malas,,time kerja byk ni printer pule problem..nk print kt opis sekolah masalh ink tak de selalu ..byngkan 50 org guru guna,,so my principle kata nak sediakaan satu utk setiap bidang..n termasuk unit B&K..mana tak nyer..time kerja byk hari2 usung printer pergi balik sekolah..

kiranyer cuti sempena CNY nie byk juge hal2 sendiri dpt diselesaikan,,nk p klinik,,nk g facial..nk g  shooping kira dh tertunai le hajat cuma nk menziarah kawan2 lom dpt dilakssanakan..masing2 nk relax,,

nadia dh kira ok sekolah,,adik n angah pun settle dah,,along dh masuk 2 bln kt swinburne..ade juge x -students jadi lacturer dia..emmm dh kira tua nyer diri..

harap ade kurang le sikit waktu mngajar minggu depan..cos bile byk masuk kelas..susah sikit nk handle masa utk jumpaa klien..tp still balik petang  tp kira awal sikit..hope sangat2.. meeting berkurangan..

facebook  kira masih tk de apa2 nk diubah,sweet velvet 2 pun masih sama,,naty’s collection ade kumpul resepi tp lom try buat so blum dpt dimuatkan..

ilal li qaq,InsyaAllah

naty

Tulip’s……

salam

Alhamdulillah..malam ni rasa lapang sikit untuk menulis..sebulan juge tak jenguk blog ni..byknya kerja kat sekolah..huhu..nama dah kerja..

Kesiannya kat bunny..hidung n mulut jadi mcm kematu kulitnya,,blum lagi nak ke vet..masa yg sungguh tak mengizinkan..sabtu lepas da msyuarat PIBG…so tertangguh lagi nak bawa dia ..anak2 dah bising ..akhir2 ini apa juge kesukaan kena postpond nak buat…nak aerobic pun malas,nak buat kuih2 kesukaan anak pun  tak merasa le diaorg..memang sibuk sungguh..

dalam sibuk2..dgn program skolah n motivation kelas..ditamabh lagi Penyelia JPN nak dtg pantau..essss terus sibuk sampai tak de masa nak buat kerja private(waktu free) makan pun kalau ikutkan tak sempat tp,,kena jaga kesihatan so jenguk juge cantin.dlm opis memang lengkap segala keperluan untuk makan n minum… tinggal cooker je tak de..tp tu le masa tak de..bancuh air pun jadi sejuk gitu je…last2 isnin lepas..terpaksa m.c cos demam n HBP..

Minggu ni kira lapang..students exam tp meeting tetap ada..Hari jumaat je betul2 free..tu le baru nak ke bank or do my own business..klu hubby ade hal2 bil2 ni memang tak tau langsung..ni kena semua ambik tau..

Dalam dok menulis ni..bukak email yg dh beratus tak dibaca..wow..hilang sekejap otak yang penat tengok cantiknya TULIP..hubby ada tanam kt rumah tp tengok tak tumbuh2 pule..namapk daun je..bunga tak de..

Esok hope segalanya berjalan dgn lancar..rutin harian dijalani dgn tabah n bersabar selalu…for hubby semoga dapat menyiapkan tesis dgn tenang  dan habiskan study n balik dengan selamatnya..InsyaAllah. Amin

ilal li qaq.Amin

naty

SELAMAT TAHUN BARU 2010 M

SALAM

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU KEPADA SEMUA SAHABAT HANDAI WALAU DI MANA JUA BERADA.
SEMOGA TAHUN INI AKAN LEBIH BERMAKNA DALAM KEHIDUPAN KITA SEMUA DAN DALAM KEREDHAAN DAN NIKMAT ALLAH SELALU HENDAKNYA.AMIN

AZAM PUN KENA BARU..SEPATUTNYA AZAM HARI2 KENA ADA ..AZAM TAHUN NI..FOKUS KEPADA FAMILY TU YANG PENTING YG LAIN2..(Kualiti masa)

MEMANDANGKAN TAHUN NI..MASA SEKOLAH AGAK PANJANG START 7.10 HINGGA 4.15 SO AGAK SUKAR LE UNTUK MENGURUS SEKOLAH ANAK2..ALONG DAH DAPAT OFFER KAT SWINBURNE,ANGAH SEKOLAH PAGI.ADIK PULA PETANG N ABBY PULA START KOL 8.00 PAGI..ABAHNYA NAK KENA G LAGI SAMBUNG STUDY YG TAK HABIS..SO NAMPAKNYA DALAM MASA 3BLN TERDEKAT NI KENA BETUL2 TIMES MANAGEMENT..

TUGAS KAT SEKOLAH??????? MACAM-MACAM ADA,,KALAU NAK DISENARAIKAN..BEBAN KEPALA JE…SO KENA POSITIVE THINKING…

CUTI LEPAS PUN BANYAK KAT RUMAH DARI HOLIDAY COS KENA REPAIR RUMAH YG BYK ROSAK SETELAH 3TAHUN TAK DIDIAMI..SO 6 BULAN SEBELUM DAH PUAS CUTI SO TAK TERASA SANGAT LE KALAU TAK KE MANA-MANA..

ESOK DAFTAR ANAK2 SEKOLAH N KENA BERTUGAS PULA KAT SEKOLAH SENDIRI..EMMM DAH BERMULA LE UNTUK SESI PERSEKOLAHAN TAHUN NI..

kenangan 09

ILAL LI QAQ. InsyaAllah
naty